Kaka. God kaka.
Det är väl bäst att jag lägger in receptet här, så att jag slipper leta efter det fler gånger. Varje gång jag är sugen på rödvinbärscheescake måste jag nämligen leta och leta innan jag hittar receptet igen. Och det är aldrig på samma ställe två gånger.
Den här gången testar jag att byta ut hälften av kexen mot pepparkakor. Får se om det blir lyckat.
Botten
200g digestivekex
75g smör
1 tsk kanel
Fyllning
200g philiadelphiaost
2 dl creme fraiche
1 dl strösocker
finrivet skal av 1 lime
Gele
3 gelantinblad
1 1/2 dl koncentrerad rödvinbärs- eller blandsaft
1/2 dl vatten
5 msk strösocker
2 msk pressad lime
2 dl röda vinbär
Sätt ugnen på 175 grader.
Smula kexen, smält smöret och blanda ihop med kanelen. Tryck ut i en form (24 cm) med löstagbar kant.
Blanda ihop fyllningen och häll (alternativt klicka ner och bred ut försiktigt) ner i formen. Grädda långt ner i ugnen ca 30 min, tills den har "stannat". Låt svalna och ställ in i kylen.
Lägg gelantinbladen i kallt vatten 5 min. Blanda saft, vatten och socker i en kastrull. Ta upp och lägg de blötlagna gelatinbladen i kastrullen. Värm på svag värme tills det smält. Sila ner pressad lime och låt svalna i rumstemperatur tills konsistensen är lik ovispad äggvita.
Blanda i vinbären och skeda över kakan. Ställ i kylen in nån timme tills geléet stelnat.
Just nu står den i ugnen, jag får väl återkomma om den fastnar på bild innan den är uppäten.
Den här gången testar jag att byta ut hälften av kexen mot pepparkakor. Får se om det blir lyckat.
Botten
200g digestivekex
75g smör
1 tsk kanel
Fyllning
200g philiadelphiaost
2 dl creme fraiche
1 dl strösocker
finrivet skal av 1 lime
Gele
3 gelantinblad
1 1/2 dl koncentrerad rödvinbärs- eller blandsaft
1/2 dl vatten
5 msk strösocker
2 msk pressad lime
2 dl röda vinbär
Sätt ugnen på 175 grader.
Smula kexen, smält smöret och blanda ihop med kanelen. Tryck ut i en form (24 cm) med löstagbar kant.
Blanda ihop fyllningen och häll (alternativt klicka ner och bred ut försiktigt) ner i formen. Grädda långt ner i ugnen ca 30 min, tills den har "stannat". Låt svalna och ställ in i kylen.
Lägg gelantinbladen i kallt vatten 5 min. Blanda saft, vatten och socker i en kastrull. Ta upp och lägg de blötlagna gelatinbladen i kastrullen. Värm på svag värme tills det smält. Sila ner pressad lime och låt svalna i rumstemperatur tills konsistensen är lik ovispad äggvita.
Blanda i vinbären och skeda över kakan. Ställ i kylen in nån timme tills geléet stelnat.
Just nu står den i ugnen, jag får väl återkomma om den fastnar på bild innan den är uppäten.
Kommentarer
Trackback